Tłusty czwartek – faworki
Dziś tłusty czwartek, a dzień święty należy święcić! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na faworki – ze spirytusem. Spróbujcie sami!
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na faworki ze spirytusem:
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 4 jajka
- 50g masła
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie faworków:
- Do dużej miski wsyp mąkę i zrób w niej zagłębienie. Wbij jajka, dodaj masło, spirytus lub ocet, cukier puder, mleko i szczyptę soli.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą łyżki lub miksera z hakiem, aż uzyskasz gładkie ciasto.
- Przełóż ciasto na stolnicę i podsyp mąką. Zagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą miksera, aż stanie się elastyczne i gładkie.
- Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (około 2 mm grubości) i pokrój je na prostokąty o wymiarach około 5×10 cm.
- W środku każdego prostokąta zrób nacięcie i przełóż jeden koniec przez otwór na drugą stronę, tworząc kształt pętelki.
- Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
- Wrzuć faworki do gorącego oleju, smaż na złoty kolor z każdej strony (około 2-3 minuty na jednej stronie) i wyjmij je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Posyp faworki cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Smacznego!
Inne przepisy: