Kuchnia

Tłusty czwartek – faworki

Dziś tłusty czwartek, a dzień święty należy święcić! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na faworki – ze spirytusem. Spróbujcie sami!

Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na faworki ze spirytusem:

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 50g masła
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie faworków:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę i zrób w niej zagłębienie. Wbij jajka, dodaj masło, spirytus lub ocet, cukier puder, mleko i szczyptę soli.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą łyżki lub miksera z hakiem, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Przełóż ciasto na stolnicę i podsyp mąką. Zagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą miksera, aż stanie się elastyczne i gładkie.
  4. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (około 2 mm grubości) i pokrój je na prostokąty o wymiarach około 5×10 cm.
  5. W środku każdego prostokąta zrób nacięcie i przełóż jeden koniec przez otwór na drugą stronę, tworząc kształt pętelki.
  6. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
  7. Wrzuć faworki do gorącego oleju, smaż na złoty kolor z każdej strony (około 2-3 minuty na jednej stronie) i wyjmij je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Posyp faworki cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Smacznego!

Inne przepisy:

Ciasto marchewkowe

Maślany jabłecznik z kruszonką

Szakszuka na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *