Kuchnia

Śledzie w sosie bardzo czosnkowym

Śledzie w sosie bardzo czosnkowym to smaczny i prosty przepis na duszone śledzie, które są przygotowywane w sosie z dużą ilością czosnku i innych przypraw. Ja je uwielbiam!

Oto jak go przygotować:

Składniki:

  • 4-6 śledzi (w zależności od wielkości)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Śledzie umyj i osusz. Odetnij ogonki i głowy oraz usuń ości.
  2. Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  5. Dodaj śledzie do sosu i dusz przez około 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie.
  6. Podawaj śledzie na ciepło z dodatkiem kaszy lub ziemniaków. Możesz też podać je z chlebem.

Smacznego!

Jeden komentarz

  • Marzynia

    Obejrzawszy najpierw zdjęcie myślałam, że to są śledzie z marynaty. A to są zapewne surowe śledzie! Ciekawy pomysł, aczkolwiek trudno będzie mi go wypróbować, bo w naszym wiejskim gieesie świeżych ryb nie uświadczy ;-D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *