Kuchnia

Ryba po grecku

Cześć Kochani! Ja stawiam na proste i szybkie przepisy. Dziś poznacie przepis na rybę po grecku idealną na święta, ale także i po świętach.

Oto przepis na rybę po grecku:

Składniki:

  • 1 kg filetu z morskiego dorsza lub innej ryby
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie.
  2. Dodaj pomidory, bazylię, miętę, cukier, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie i podgrzej przez około 2 minuty.
  3. Dodaj filety rybne do garnka i delikatnie wymieszaj z sosem. Nie przemieszaj ryby zbyt mocno, ponieważ mogą się rozpadnąć.
  4. Przykryj garnuszek i gotuj przez około 10-12 minut, aż ryba będzie gotowa. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż lub makaron.

Smacznego!

Inne przepisy:

Ciasto marchewkowe

Maślany jabłecznik z kruszonką

Szakszuka na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *