Multicooker CookGo i steki z kalafiora
Cześć Kochani,
dziś chcę przedstawić Wam zupełną nowość w mojej kuchni, jak i w ogóle na rynku – multicooker CookGo od BlendyGo! Markę BlendyGo na pewno pamiętacie z mojego wpisu o lemoniadzie ogórkowej. Nadal często z niego korzystam i gotowanie z nim jest dla mnie ogromnym ułatwieniem. Podobnie jak gotowanie w CookGo! Przekonajcie się sami!
Poznajcie multicooker CookGo!
Jeśli podobnie, jak ja, jesteście zabiegani, zapracowani, a na gotowanie nie wystarcza Wam czasu, stanowczo potrzebujecie CookGo! To urządzenie, które naprawdę zaskakuje swoją funkcjonalnością i łatwością w użyciu. Do zestawu dostajemy dwie płyty – pozwalające na przygotowanie małych śniadań – z miejscem na idealne jajka oraz głębszą o bardzo pojemną płytę obiadową, a także książkę kucharską z aż 50 przepisami na dania z CookGo, która ułatwi gotowanie nawet niewprawionym w boju.
Korzystanie z CookGo jest banalnie proste. Urządzenie posiada intuicyjny, dotykowy panel, pięć programów pozwalających na gotowanie o różnej mocy oraz timer, dzięki któremu można włączyć urządzenie i zupełnie się nim nie przejmować. Po ustalonym czasie urządzenie samo się wyłączy, a potrawa będzie przez długi czas gorąca! Płyty wykonane z nieprzywierającego teflonu sprawiają, że jedzenie jest idealnie zgrillowane i nie przywiera do powierzchni. A po gotowaniu wystarczy poczekać aż płyta ostygnie, i włożyć ją do zmywarki. Banalnie proste, prawda? Kształt urządzenia nie jest przypadkowy. Sprawia, że pojemnik doskonale mieści się w lodówce i nie zajmuje zbyt wiele miejsca, jak okrągły garnek z uszami czy patelnia z rączką. Same plusy, prawda? No to przejdźmy do konkretów. Przygotujmy razem steki z kalafiora!
Przepis na steki z kalafiora z jajkiem sadzonym
Steki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kalafiora z bułką tartą, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Przyznam szczerze, że kalafiora jadałam właśnie w takiej formie lub w zupie i nie mogę sobie przypomnieć innych dań z tym warzywem w roli głównej. Właśnie dlatego chciałam przełamać kalafiorową rutynę i tym razem przygotowałam coś specjalnego.
Składniki:
- kalafior
- łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
- pół łyżeczki soli i pieprzu,
- 4 łyżki oliwy.
Kalafior kroimy na paski szerokości 2-2,5 cm zaczynając od środka. Z jednego kalafiora możecie zrobić tylko dwa steki, ponieważ pozostałe różyczki nie mają się czego trzymać. Nic straconego – resztę można dodać do zupy lub przygotować z bułką tartą. Ja przygotowałam kalafiora na płycie śniadaniowej, ponieważ miałam ochotę na jajka sadzone. Nigdzie nie zrobicie tak idealnych jajek sadzonych, jak w CookGo! Pokrojonego kalafiora marynujemy w przygotowanej marynacie, multicooker spryskujemy oliwą i ustawiamy na program pierwszy na pół godziny. W tym czasie przewracamy kalafiora na drugą stronę i pieczemy pod przykryciem do miękkości. Jajko wbijemy pod koniec pieczenia, w zależności od tego, jaki stopień ścięcia żółtka lubicie. Ja lubię idealnie ścięte białko i płynne żółto. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się sos na bazie śmietany lub jogurtu. Smacznego!
Wygląda pysznie, prawda?
A Wy, próbowaliście kiedyś kalafiorowych steków? Spodobała Wam się lekkość gotowania w CookGo? Dobrze się składa, bo mam dla Was rabat 100 zł na multicooker CookGo z kodem COOKBLOG.
Łapcie promocje, wyrzucajcie Thermomixy i Lidlomixy w kąt i zabierajcie się za gotowanie w CookGo.
Smacznego!
Jeden komentarz
Anna
Spróbowałam i przyznam, że steki są pyszne. Podlałam trochę wodą, bo były cały czas twarde! Inne polecają obgotować.